RitmeNatura participa en el BioBlitzBcn 2019 amb un taller per descobrir el ritme de la natura

Cartell BioBlizBcn 2019. Font: Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Cartell BioBlizBcn 2019. Font: Museu de Ciències Naturals de Barcelona

El 4 de maig de 2019, el projecte RitmeNatura va participar en la jornada BioBlitzBcn 2019, celebrada al Parc dels Tres Turons de Barcelona, ​​per conèixer la biodiversitat urbana d’aquest racó inexplorat de la ciutat.

El ‘campament base’ de l’esdeveniment va ser l’Aula Ambiental Bosc Turull (districte de Gràcia), des d’on partien totes les activitats. En aquest marc, RitmeNatura va organitzar un taller per donar a conèixer la fenologia o el ritme de la natura, l’impacte que té el canvi climàtic sobre ella i per mostrar com n’és de fàcil participar en aquest projecte de ciència ciutadana per estudiar el ritme de la natura.

El taller va tenir una part teòrica i una sortida de camp. En primer lloc, Pau Guzmán, tècnic de comunicació del centre de recerca CREAF, va aprofundir en la fenologia, és a dir, tots aquells canvis estacionals en les plantes i els animals que estan íntimament lligats al clima, com la sortida de les fulles i les flors o la migració del ocells. “Donada aquesta estreta relació, els canvis en el clima alteren tots aquests ritmes de la natura”, va apuntar el tècnic.

Així, es van donar alguns exemples que il·lustren aquestes alteracions, com per exemple que les orenetes ara arriben 30 dies abans. Finalment, es va explicar com n’és de fàcil que la ciutadania pugui col·laborar en l’estudi de la fenologia unint-se a RitmeNatura. Per a això, només cal crear-se un usuari a Natusfera i pujar observacions en el projecte que RitmeNatura té en aquesta plataforma de seguiment de la biodiversitat.

A continuació, Montserrat Busto, tècnica del Servei Meterològic de Catalunya (SMC), va explicar la Xarxa Fenològica de Catalunya (FENOCAT), un projecte que col·labora amb RitmeNatura i que també busca disposar d’observacions fenològiques sistemàtiques per part de voluntaris. “Per obtenir dades vàlides per estudiar l’impacte del canvi climàtic sobre els éssers vius es necessiten observacions preses de forma continuada i repetida en el temps i ben repartides per tot el territori”, va recalcar.

Després d’aquesta part teòrica, els 15 assistents al taller van sortir pel Parc dels Tres Turons per fer una ruta conduïda per en Joan Pino, director del CREAF, i acompanyats per l’Ester Prat, tècnica del mateix centre de recerca, i l’Elizabeth Gil-Roldán, de l’empresa Starlab. En aquesta sortida es van veure sobre el terreny nombrosos exemples d’espècies de plantes fàcils de reconèixer i que són molt útils per estudiar la fenologia, ja que els seus ritmes i manifestacions, com la floració, estan molt lligats als esdeveniments climàtics estacionals. Aquest és el cas de la rosella (Papaver rhoeas) o la ginesta (Spartium junceum), que són molt abundants a la zona i això va permetre practicar detingudament en què cal fixar-se per aportar observacions útils per als científics.

La ginesta és una planta abundant a la mediterrània i fàcil d'observar fenològicament. Font: Rodesax
La ginesta és una planta abundant a la mediterrània i fàcil d’observar fenològicament. Font: Rodesax

Podeu consultar la presentació realitzada i els resultats globals del BioBlitzBcn 2019.

altres notícies

Durant el mes de gener s'han detectat ametllers florits en 19 municipis de Catalunya. Font: Àngela Llop

Primavera al gener?

El refranyer català ens diu «Quan l’ametller floreix pel març, ves-hi, si t’hi fan anar; però, si floreix pel febrer, ves-hi amb un paner». El

Leer más »
Agrupació de tots els resums fenològics mensuals de 2023. Font: RitmeNatura

Resum fenològic de 2023

Amb el repic de campanes de l’any nou hem deixat enrere el 2023, un any que ha resultat totalment històric per a l’observatori ciutadà RitmeNatura.

Leer más »