Observacions


Les observacions fenològiques de RitmeNatura es recopilen a iNaturalist. Aquesta plataforma de ciència ciutadana per registrar dades de biodiversitat és, doncs, l’eina utilitzada per RitmeNatura per recollir, validar i donar accés a les observacions fenològiques compartides pels ciutadans.

El projecte PhenoTandem, un subprojecte de RitmeNatura a iNaturalist ha estat creat per agrupar aquestes observacions relacionades amb el ritme de la natura.

Els observadors que vulguin participar es centraran en àrees específiques i en tipus de vegetació concrets. Els boscos caducifolis són el principal tipus de vegetació d'interès perquè les seves fenofases poden ser detectades clarament des de l'espai i des de Terra simultàniament. Els boscos de faigs (Fagus sylvatica) seran les àrees principals, però també es consideraran els boscos de Q.petraea i Q.robur. Les espècies marcescents són també comunes en alguns boscos de Quercus (per exemple, Quercus pubescens i Quercus faginea). Les seves fulles no cauen durant la tardor, però canvien clarament de color a causa de la senescència. A nivell d'arbustos, s'inclouran algunes zones obertes mediterrànies, com ara la Timoneda d'Alfés i les formacions subalpines de Genista balansae, que tenen importants fases de verdor i floració que canvien la seva fesomia. A nivell de pastures, es seleccionaran algunes zones subalpines i mediterrànies que presenten canvis visuals en la seva verdor a causa de les fenologies impulsades pel clima. Finalment, també s'han d'incloure en l'estudi diferents zones de cultiu.

Descripció de les fenofases

Seguint l'escala BBCH, s'observaran 4 etapes de desenvolupament de la vegetació (números 1, 4, 6 i 9). Aquestes etapes han estat seleccionades per assegurar la interoperabilitat amb dades de teledetecció, ja que s'haurien de poder detectar des de l'espai.

Protocol bàsic d'observacions fenològiques

En el context del projecte hem preparat un protocol que ajudarà a realitzar bons registres en cas que l'observador que ho necessiti. Aquest document pretén guiar a l'observador i esperem que serveixi de referencia pels consells i metodologia que inclou.

Colabora amb nosaltres convertint-te amb un observador!!