Pi blanc (Pinus halepensis)

Pi blanc (Pinus halepensis)

Conífera de fulla perenne de la família de les pinàcies. Arriba als 20m d’alçada i el seu creixement és ràpid. La capçada és de forma cònica en individus joves i columnar o irregular en adults.
FULLES: Medeixen entre 6 i 13 cm de llarg i 0,7 i 1 mm d’ample i tenen forma d’agulla (aciculars), són de color verd clar i es disposen agrupades de dues en dues.
FLORS: En un mateix arbre hi ha flors masculines i femenines. Les masculines tenen forma d’una pinya de 10-12 mm de llarg i són de color groc. Les flors femenines, petites i violàcies, són menys nombroses i resulten difícils d’observar degut a que es disposen en les branques superiors de l’arbre.
FRUIT: Les llavors s’anomenen pinyons i vénen protegides dins d’unes pinyes de forma cònica que creixen fins els 6-12 cm. Algunes pinyes s’obren després de madurar i deixen anar els pinyons però altres, les serotines, agafen una tonalitat grisenca i mantenen els pinyons intactes durant anys, deixant-los anar només en cas d’incendi i permetent així la regeneració de la pineda.
TRONC I ESCORÇA: Tortuós i inclinat en individus adults, amb una escorça grossa i de color marró grisenc, formada per plaques més o menys rectangulars separades per profunds solcs.

Pi blanc., Source: Christian Ferrer (CC BY-SA 3.0)

Fulla de pi blanc., Source: Sten (CC BY-SA 3.0)
Distribució de l’espècie
Espècie de distribució mediterrània molt resistent a la sequera. No tolera bé l’ombra ni les gelades intenses i persistents. A la Península s’ha usat sovint en repoblacions, raó per la qual es pot trobar en tota l’àrea de clima mediterrani. No obstant, només es considera autòctona a la zona est de la Península.
Distribució Pi blanc., Source: Flora Ibérica

Fenofases

Floració

Reportar quan són visibles tant les flors masculines com les femenines.
Flors masculines., Source: Victor M. Vicente Selvas (Public Domain)
Flors femenines., Source: Tangopaso (Public Domain)
Gen Feb Mar Abr Mai Jun Jul Ago Set Oct Nov Des
Maduració de fruits i llavors
Reportar en el moment en el que el 50% de les pinyes del primer any, és a dir les que encara estan tancades, agafen una coloració marronosa.
Pinya madura., Source: Wiki commons (CC BY-SA 3.0)
Gen Feb Mar Abr Mai Jun Jul Ago Set Oct Nov Des