Calendari d’esdeveniments

Calendari

<< Setembre 2019 >>
DlDtDcDjDvDsDg
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

TALLERS

El CCCB planteja entre els seus objectius estratègics pel programa de 2017/2018 reflexionar sobre un dels temes centrals de la contemporaneïtat: el canvi climàtic i la nova era de l’Antropocè, descrita així per l’impacte de l’activitat humana sobre el planeta. L’eix d’aquesta programa gravitarà al voltant d’una gran exposició: Després de la Fi del Món, que es presentarà a les sales del CCCB entre el 24 d’octubre de 2017 i el 29 d’abril de 2018.

Un projecte com Després de la Fi del Món no pot quedar tancat en els murs d’una institució i d’una sala d’exposicions. Exigeix de forma orgànica desenvolupar una proposta ciutadana que porti el tema i la problemàtica al teixit urbà real i arribi al conjunt de la ciutadania.

Estació ciutat

L’Estació Ciutat parteix del marc conceptual proposat per l’enginyera i artista Natalie Jeremijenko i esdevé seu de la Clínica de Salut Ambiental a l’espai públic de la ciutat de Barcelona. Amb base al Districte de Sant Martí, l’Estació consisteix en una sèrie d’infraestructures per la realització d’accions participatives en les que la ciutadania contribueix activament a la millora de la salut ambiental.

L’activitat s’articula través d’una sèrie de receptes relacionades, entre altres, amb la millora de la qualitat del sòl i l’aire o l’increment del verd i la biodiversitat. Posant l’èmfasi en la recerca col·lectiva i la participació pública pròpies de la ciència ciutadana, l’Estació compta amb el compromís de la comunitat científica i entitats i associacions locals. L’Oficina de Ciència Ciutadana del Institut de Cultura de Barcelona també contribueix al projecte, destacant l’Escola Internacional de Ciència Ciutadana, on investigadors de tot el món s’afegiran a aquest esforç col·lectiu.

Els visitants de l’Estació Ciutat poden realitzar fins a 16 tallers. Per a participar-hi de dilluns a divendres és necessaria inscripció prèvia. Durant el cap de setmana són oberts al públic.

Entre ells es troba el següent taller:

Segueix els ritmes de la natura

Recepta a càrrec del Dr. Joan Masó, la Dra. Ester Prat, el Dr. Joan Pino, la Dra. Corina Basnou, el Dr. Alberto Masa, la Dra. Ester Manzano, el Dr. Iñigo Lamsfus, la Dra. Cristina Montachini, el Dr. Camille Pelloquin i la Dra. Uta When
Ground Truth 2.0, CREAF, Altran, Starlab, IHE-Delft

La fenologia és l’observació dels canvis estacionals en les plantes i els animals, tals com la floració, l’aparició d’insectes i la migració de les aus. Els canvis en els ritmes de la natura donen molta informació als científics sobre els efectes que el canvi climàtic produeix sobre els ecosistemes naturals, però calen sèries temporals llargues, homogènies, validades i ben repartides geogràficament per tot el territori. Es necessiten ciutadans amants de la natura que vulguin aprendre a fer observacions fenològiques i ajudar els científics a estudiar els impactes del canvi climàtic sobre les plantes, els animals i els éssers vius en general.