Fenomarató, la marató d’observacions naturalistes per recopilar dades sobre fenologia

Fenomarató, la marató d’observacions naturalistes per recopilar dades sobre fenologia

Setembre 29, 2019 - 10:30 am / Setembre 29, 2019 - 1:00 pm

Carrer Àngel Guimerà, 152, 08970 Esplugues de Llobregat, Catalunya, España

El ritme de la natura o fenologia són els canvis estacionals en les plantes i els animals que estan íntimament lligats al clima: sortida de les fulles, floració, aparició d’insectes, migració dels ocells, etc. Els científics poden obtenir molta informació sobre els efectes que el canvi climàtic produeix en els ecosistemes naturals observant com s’alteren aquests ritmes.

El diumenge 29 de setembre RitmeNatura fa una crida a tots els ciutadans de Catalunya a sortir al carrer o al camp en qualsevol moment del dia i pel seu compte per fer observacions fenològiques, és a dir, per registrar en quin moment es troben algunes espècies d’animals i plantes en els seus ritmes naturals. Es tracta de conèixer-ho per tot Catalunya, ja que segons el clima de cada lloc les espècies tenen ritmes diferents. Per això es necessiten quants més ulls, millor! Aquestes observacions quedaran a disposició de científics i gestors per informar-los sobre els canvis que estan succeint com a conseqüència del canvi climàtic.

Com a activitat central, el mateix diumenge 29 a les 10.30 h es realitzarà un taller per endinsar-nos en aquest món. Tindrà lloc al Parc de la Fontsanta (Baix Llobregat) i constarà de dues parts. A la part teòrica del taller, impartida a l’aula del Parc, coneixerem el ritme de la natura o fenologia i l’impacte del canvi climàtic sobre la mateixa. S’explicarà la tasca que està duent a terme l’observatori ciutadà RitmeNatura i com qualsevol persona pot participar-hi aportant dades útils als científics (ciència ciutadana). Es farà un repàs de les espècies de plantes i ocells més adequades per seguir el ritme de la natura i en què ens hem de fixar en cadascuna d’elles –estats fenològics–. A la segona part del taller, farem una passejada pràctica per les vinyes del Parc de la Fontsanta per explicar com es realitzen aquestes observacions fenològiques per pujar-les a la plataforma Natusfera, al projecte d’observacions ocasionals de RitmeNatura.

FORMULARI D’INSCRIPCIÓ AL TALLER

A la Fenomartó, les observacions de qualsevol espècie són benvingudes. Per posar-ho molt fàcil, des de RitmeNatura hem elaborat unes fitxes per a unes quantes espècies amb l’objectiu d’aclarir què cal observar i registrar en cadascuna d’elles. Bàsicament, en ocells i papallones només cal registrar si es detecta l’espècie (si es veu o se sent). En plantes, per aquestes dates cal fixar-se en la caiguda de les fulles i la maduració dels fruits.

Pel que fa a les plantes, la llista d’espècies amb fitxa que per aquestes dates maduren el fruit o se’ls hi cauen les fulles són el pi blanc (Pinus halepensis), l’alzina (Quercus ilex), l’olivera (Olea europea), l’ametller (Prunus dulcis), el presseguer (Prunus persica), el pomer (Malus domestica) i l’acàcia borda (Robinia pseudoacacia). Consulta la informació concreta en cadascuna d’aquestes espècies en la seva fitxa.

#fenomarató

 

Com entrar observacions a Natusfera.

Adreça de correu electrònic: info@ritmenatura.cat

Aquesta activitat forma part de les jornades Ground Truth 2.0 Week 2019, en les quals es realitzaran activitats simultàniament en sis ciutats d’Europa i de l’Àfrica. Cada ciutat –inclosa Barcelona– és un observatori ciutadà del projecte europeu Ground Truth 2.0, que ha construït sis observatoris per demostrar la viabilitat tecnològica, la implementació sostenible i els múltiples beneficis socials i econòmics dels observatoris ciutadans. RitmeNatura és l’observatori i cas de demostració d’Espanya.