Oreneta comuna (Hirundo rustica)


Au petita i migradora d’uns 32-34 cm d’envergadura de l’ordre dels paseriformes. El seu dors és negre-blavós, amb la gola vermellosa i l’abdomen blanquinós. Les seves característiques principals per a la identificació són la seva cua profundament forcada, la seva esveltesa i el vol lleuger i ràpid. L’oreneta comuna arriba a la Península Ibèrica a l’inici de la primavera, i pel que s’ha pogut observar, aquesta arribada és cada vegada més primerenca.

Il·lustració d’oreneta comuna., Source: Wiki commons (Public Domain)
Oreneta comuna., Source: Martin Mecnarowski (CC BY-SA 3.0)

Distribució de l’espècie

L’oreneta comuna està present tant en zones urbanes com en zones agrícoles, sobretot en les zones de camp obert amb vegetació baixa i aigua a les rodalies. En general prefereix fer el niu en construccions rurals, encara que també ho fa en porxos, teulades, patis i terrasses urbanes. A la Península Ibèrica nidifica per sota dels 1.600 m.

Distribució Oreneta comuna., Source: Atlas de la aves reproductoras de España

Fenofases

Observació

Observació d’un individu d’oreneta comuna.

Oreneta en vol., Source: DDd (CC BY-SA 3.0)
Cries d’oreneta., Source: Mario Modesto Mata (CC BY-SA 3.0)
  • Gen
  • Feb
  • Mar
  • Abr
  • Mai
  • Jun
  • Jul
  • Ago
  • Set
  • Oct
  • Nov
  • Des